Quanta|NpM    Wilhelmina Druckerweg 7, 4105 EP    Culemborg    t:0345 - 532 187    info@quantanpm.nl
Zoeken

Home > Onze vrijheid zit in een wurggreep

Onze vrijheid zit in een wurggreep

 

Op 1 augustus 2020 verscheen bij Uitgeverij SWP 'Onze vrijheid zit in een wurggreep. En daar kunnen we wat aan doen!'. Deze pagina geeft actuele informatie over dit boek en de activiteiten die georganiseerd worden.

Vier structurele oorzaken

In dit boek stelt Jos van der Horst de vraag hoe het is gesteld met onze vrijheid. Hij komt tot de verontrustende conclusie dat deze in een steeds strakker wordende wurggreep zit. Onze vrijheid brokkelt in snel tempo af. Dit heeft vier oorzaken. Als burgers worden wij steeds meer afgerekend op de vooral financiële gevolgen van onze dagelijkse keuzes en gedrag, voor samenleving en landgenoten. Als consumenten worden wij opgezadeld met de opdracht gretig en onbeperkt te consumeren. Tegelijkertijd is het aan ons om al consumerend de grote problemen van deze tijd aan te pakken. Als werkers zitten vele van ons vast in een situatie die gezondheid en welzijn bedreigt. Tot slot wordt onze vrije toekomst ons afgenomen doordat slimme algoritmen gigantische hoeveelheden persoonlijke informatie verzamelen en leren hoe zij ons gedrag kunnen manipuleren en beheersen.

En daar kunnen we wat aan doen!

Hoe graag wij anderen ook willen aanwijzen als daders, wijzelf dragen hieraan enthousiast ons steentje bij. Aan de verwurging van onze vrijheid komt dan ook niet vanzelf een einde. Van der Horst beschrijft wat er voor nodig is om het tij te keren. Wat kunnen wij doen om onze vrijheid te beschermen en terug te winnen?

Voordat we terugrennen naar de situatie vóór Corona

Wat hem betreft is er geen beter moment dan nu, voordat wij een sprint trekken om alles zo snel mogelijk weer "zoals voor Corona" te krijgen.